..intussen wordt er nog gewerkt aan de opzet en opmaak van notes on art - wil je het zien zoals de ontwerper het bedoelt, kijk dan hier.


archives

to-do-list

4 April 2013

deroo

In Wetering Galerie in Amsterdam is komende maand een interessante tentoonstelling te zien van fotografe Wijnanda Deroo – tussen 2004 en 2013 maakte zij een serie foto’s in het onttakelde Rijksmuseum, waarvan een selectie in de galerie te zien is. Door de tijd bladerend zie je de verlaten zalen afgebroken en weer opgebouwd worden, en het contrast tussen nog herkenbare elementen en kale betonnen wanden die in elk gebouw hadden kunnen staan. Journalist en radioman van het eerste uur Wim Noordhoek omschrijft het mooi op zijn Avondlog:

“Het werk ligt stil. De werklui zijn weg, allang naar huis. Of voorgoed vertrokken. Met achterlating van wat gereedschappen en lege potten en blikken. Zodat wij als spieders door een raam letterlijke stillevens kunnen zien van een ongekende schoonheid. Zelfs een Rembrandt zou hier misstaan. (…) Met huiver zie ik de glim en glans van het gerestaureerde Rijks tegemoet.”

Misschien heeft hij wel gelijk, en wordt het nooit meer zo mooi als in deze foto’s.

15 March 2013

quinn1

Tapijten in de kunst zijn hip, aldus Wieteke van Zijl in de Volkskrant vandaag. Ze schreef een uitgebreid artikel naar aanleiding van een tapijt dat de Britse kunstenaar Marc Quinn maakte – u weet wel, die van de marmeren beelden van lichamelijk gehandicapten op Trafalgar Square, en niet te vergeten het afgietsel van zijn eigen hoofd in zijn eigen bloed. Voor het werk ging hij uit van een in Groot-Brittanië iconische nieuwsfoto van de Londense rellen van vorig jaar, de zogenaamde Hooded Man. Beetje jammer alleen dat er bij het artikel geen afbeelding van het werk stond – bij deze dus, klik voor meer en groter.

Of zo’n techniek veel aan het bestaande beeld toevoegt kun je je wel afvragen – zonder het te zien ben ik zelf meer voor het betonnen beeld dat Quinn maakte van de foto, dat me sterker lijkt doordat de figuur  werd geïsoleerd uit de achtergrond. Maar (ik) ga het vooral zelf zien, deze zomer hangt het tapijt in een solotentoonstelling van Quinn in de Giorgio Cini Foundation in Venetië.

 

12 March 2013

oldewolbers1

We Like Art loste vandaag een kennelijk niet alleen bij mij bestaand probleem op van de bijna-niet-terug-te-kijken-afleveringen van de documentaireserie Hollandse Meesters. Op het weblog een rijtje links naar afleveringen die op dit moment wel te zien zijn. Zo bekeek, of beluisterde, ik vandaag tijdens wat saai borduurwerk de aflevering over Saskia Olde Wolbers.

In het verleden wijdde ik meer dan eens een bericht aan haar prachtige werk, maar de laatste jaren hoorde ik haar naam zelden nog. Dat lag ongetwijfeld aan mij – want vorig jaar had ze nog een tentoonstelling bij Diana Stigter – maar ik maakte me af en toe wat zorgen, zou ze nog wel dingen maken? In het openingsshot van de documentaire wordt duidelijk wat zomaar een reden had kunnen zijn, als er een klein knutselend meisje in beeld komt: haar dochter die zich uitstekend vermaakt in het atelier van haar moeder. Mooi portret, waarvan er de komende tijd meer te zien zullen zijn op RTV Noordholland, elke zaterdagavond om 7 uur. Voor wie dat niet ontvangt of ze miste, helemaal niet zo vreemd op een gemiddelde zaterdagavond, kijk hier nu het nog kan.

5 March 2013

kunstenlab2

Toen ik in Enschede aan de kunstacademie studeerde wilde ik altijd graag tentoonstellen in de prachtige Bergkerk in Deventer. Inmiddels is de wereld groter geworden en is dat niet gebeurd, maar het werk hangt er nu alsnog om de hoek, met uitzicht op de kerk. Van 28 februari tot en met 7 april is een aantal werken te zien in het Kunstenlab in Deventer, in de groepstentoonstelling Kamerbreed.

In deze tentoonstelling hangen twee exemplaren uit de serie Call it sleep, verder het tweeluik dat eind vorig jaar als editie uitgebracht werd en, in reprise, ‘het grote werk‘, oftewel het doek van 2 bij 3 meter dat ik in 2009 maakte voor de openingstentoonstelling van Kunsthal KAdE in Amersfoort.

Verdere deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling zijn Anne van der Pals, Barbara Polderman, Daniëlle van Strien, Jeroen Vinken, Ronald de Ceuster, We make carpets, Barbara Broekman, Caroline de Bruijn, Erica Scheper, Hester Blankesteyn, Anke Land, Chrystl Rijkeboer en Sara Rajaei.