work


work: the latest entryaboutcontact

13 april 2008      

En toch is Ophelia - een van mijn all time favorites - in een museum om de hoek een stukje minder indrukwekkend dan in haar eigen museum, Tate Britain in Londen. Ik weet niet wat het is met dat museum om de hoek, het Van Gogh, maar op de een of andere manier komt alles er klinisch over en ik kan er niet goed de vinger op leggen waarom dat is. Misschien de tot in elk detail doorgevoerde vormgeving van de tentoonstellingen, misschien de altijd en overal en talloos aanwezige suppoosten die niet toestaan dat je waar dan ook een foto van maakt, misschien de groepjes verveelde toeristen die het museum nu eenmaal even moeten doen.

Maar wie haar nog nooit in levende lijve zag raad ik aan er toch even langs te gaan nu ze er nog is, want het is en blijft behalve een klassieker in de kunstgeschiedenis een prachtig schilderij dat met kop en schouders boven de rest van het werk van de schilder uit steekt, niet alleen vanwege de ontroerend dramatische voorstelling waarin elk bloempje een betekenis heeft, maar ook door de manier waarop die bloemetjes door Millais geschilderd zijn - als ik dat zie wil ik meteen aan het eigen werk.

*) nieuw: neem nu een e-mail-abonnementje op mijn feed, zoals dat heet - zodra er hier iets gebeurt bent u dan de eerste die het hoort.

link < previous next >
archives